Гласуване в чужбина

Научете как да гласувате и къде са секциите

Много от сънародниците ни зад граница няма да гласуват. Някои твърдо не искат, но на повечето просто не им се занимава. По време последните избори забелязах, че доста хора забравиха, не знаеха къде и как може да се гласува или просто нямаха секция наблизо. Правилата за гласуване в чужбина са сравнително прости, но трябва да се организираме.

 1. Нужно ли е да се записвам тук предварително?
  Не е нужно. Достатъчно е да проучите къде близо до вас има секция и в деня на изборите да отидете с паспорт или лична карта. Комисията е длъжна да ви впише на място. Полезно е обаче по-рано да подадете заявление за вписване в изборните списъци, с което ще помогнете да се отвори секцията.
 2. Със записването си тук подавам ли заявление?
  Не. В този сайт се абонирате единствено за припомняне и новини. Също така, давате възможност на активни хора да инициират секции близо до вас като събират заявления. Преди изборите ще ви изпратим най-близката до вас секция и иницатива, заявленията, която може да попълните, контактите на консулството и подробности за гласуването.
 3. Как работи сайта?
  С този формуляр давате мейла си и попълвате града, в който живеете (не точния адрес!). Ако желаете, може да посочите, че искате да информирате хората около вас или да организирате секция. Ние поставяме отметка на картата с относителното ви местоположение и когато се събетат повече хора в един град, ще ви пишем кои са инициаторите на секции.
 4. Кой има достъп до данните?
  Никой освен създателите на сайта. Информацията ви няма да се подава нито на ЦИК, нито на Външно, нито на трети лица. Ще ви изпращаме мейли свързани единствено и само с гласуването - без спам, агитации и прочие.
 5. Защо е добре да подавам заявление?
  За да се открие секция в посолство или консулство има нужда от определен брой заявления. Правилата за откриване на секции и гласуване се променят от вот на вот. Затова ще ви изпращаме последните правила и подробности.

Повече информация за този проект ще намерите в тази статия. Още за изборите може да научите от блога на Юруков, блога IzborenKodeks, IzborenKodeks.com и сайта за изборни нередности "За честни избори".